Bu besimler Alzheimer riskini artırıyor! Uzmanlar “sakın!” dedi, bunlardan kesinlikle uzak durun!

Yapılan son araştırmalar, Alzheimer riskini yükseltecek olan besinleri ortaya koydu. Şeker, yüksek oranda işlenmiş gıdalar ve nişastalı gıdalar Alzheimer hastalığına yakalanma riskini artırabilir. İşte detaylar…

Şekerli atıştırmalıklar, nişastalı yiyecekler ve işlenmiş et içeren bir diyet, Alzheimer hastalığına yakalanma riskini önemli ölçüde artırabilir. ABD’de yapılan bir çalışma, bunama ile yaşayan ortalama yaşı 78 olan 200'den fazla kişiyi inceledi ve aynı yaş aralığında, durumu olmayan 418 kişilik bir grupla karşılaştırdı.

Demans riskini artırıyor gibi görünen "sağlıksız" yiyeceklerin miktarı değil, bunun yerine diğer sağlıklı yiyeceklerin yokluğuydu. Araştırmacılar, sadece ne yediğinizin değil, aynı zamanda gıdaların nasıl bir araya getirildiğinin Alzheimer ve diğer bunama türlerine yakalanma riskinizi artırabileceğini buluyor.

ŞEKERLER, NİŞASTALI YİYECEKLER, İŞLENMİŞ ETLER… HEPSİNDEN UZAK DURUN!

Yeni bir çalışma, şekerli atıştırmalıklar, nişastalı yiyecekler ve işlenmiş etleri karıştırmanın Alzheimer hastalığına yakalanma riskini önemli ölçüde artırabileceğini düşündürmektedir. Bulgular, Amerikan Nöroloji Akademisi'nin tıp dergisi Neurology'de yayınlandı.

Fransa'daki Bordeaux Üniversitesi'nden PhD çalışma yazarı Cecilia Samieri, Healthline'a verdiği demeçte, "Demans geliştiren kişilerin yüksek oranda işlenmiş etleri patates, alkol gibi nişastalı yiyecekler ve kurabiye ve kek gibi atıştırmalıklarla birleştirme olasılığı daha yüksekti" dedi. "Daha fazla miktarda tüketilmemesine rağmen, işlenmiş et, diyetlerinde çok merkezi, yani birçok gıdayla bağlantılı görünüyordu."

ORTA YAŞLARDAKİ BESLENME DÜZENİ ÇOK ÖNEMLİ!

Çalışma, bunama ile yaşayan ortalama yaşı 78 olan 200'den fazla kişiyi inceledi ve aynı yaş aralığında, durumu olmayan 418 kişilik bir grupla karşılaştırdı. Tüm katılımcılar her 2 ila 3 yılda bir tıbbi muayeneden geçtiler ve son 5 yılda hangi yiyecekleri ne sıklıkta yediklerini kaydeden gıda anketlerini doldurdular.

Araştırmacılar, demansı olan ve olmayan kişiler tarafından sıklıkla birlikte yenen yiyecekleri karşılaştırmak için gıda anketlerinden elde edilen verileri analiz ettiler. Samieri, yalnızca dar bir yaş aralığından sonuçlar çıkarabileceklerine dikkat çekiyor. "Ana sınırlama, tek bir diyet anketinin kullanılmasıdır" dedi. "Orta yaşta ve muhtemelen daha önce başlayan diyetin zaman içinde, muhtemelen yaşamın sonraki dönemlerinde beyin hastalıkları riskini etkilediğini biliyoruz. Burada sadece 65 yaşından sonra beslenme değerlendirmesi yaptık.”

NE YEDİĞİNİZDEN ÇOK NE KADAR YEDİĞİNİZE DİKKAT EDİN

Samieri'ye göre, bu çalışmadan elde edilen çıkarım, "işlenmiş etler ve sağlıksız yiyecekler merkezli" diyetler yerine çeşitli ve sağlıklı bir diyetin teşvik edilmesinin bunama gelişme riskini azaltabileceğidir. Bu sonuçların, randomize kontrollü bir çalışmada onaylanmayı hak edecek kadar önemli olduğuna inanıyor.

Samieri, "Yalnızca tüketilen miktar değil, yiyeceklerin nasıl tüketildiği demansın önlenmesi için önemli olabilir," diye tamamladı "Kohortumuzda demans teşhisinden yıllar önce daha kötü yeme alışkanlıkları ve atıştırmalar belirgindi. Aksine, çeşitli ve sağlıklı diyetler demans gelişme riskini azaltıyor gibi görünüyor.”

29 Nis 2023 - 14:28 - Sağlık --- Okunma


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Gaziantephaberler.com Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Gaziantephaberler.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Gaziantephaberler.com editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Gaziantephaberler.com değil haberi geçen ajanstır.