Yapay zekâyı yeniden tanıtan uygulama: ChatGPT! Şirkete günlük maliyeti ile şaşırttı, İhtiyaç duyduğu enerji çok fazla...

Kısa sürede popüler hale gelen ve kullanılmaya başlanan ChatGPT şirketlere olan maliyetleri ile dikkat çekiyor. Günlük maliyeti el yakıyor. Milyonlarca kişinin kullandığı ChatGPT ne kadar enerji harcıyor? Şirkete maliyeti ne kadar?

ChatGPT, son dönemde sıklıkla konuşulan konular arasında yer alıyor. Çok kısa bir sürede dünyaca tanınmayı başaran uygulama pek çok teknoloji devi tarafından kullanılıyor. Yapay zekaya olan ilgi yeniden tetikleyen ChatGPT başarısı ile de tarihe geçti. OpenAl tarafından geliştirilen ve sunulan uygulamanın maliyeti ise konuşulmaya başladı. Şirkete büyük bir olduğu konuşuluyor.

OpenAl, uygulamanın tanıtılmasıyla popüler hale geldi ve en başarılı şirketler arasında yerini almayı da başardı. Ancak omuzlarındaki yük oldukça fazla. Milyonlara ulaşmak ve yapay zeka programını sorunsuz şekilde işletebilmek büyük bir maliyete neden oluyor.

ChatGPT NASIL İŞLİYOR?

ChatGPT basit açıklaması ile yapay zekaya dayalı bir sohbet robotu. Robota soru sorulduğu takdirde gerekli cevaplar alınıyor. Aslında bu cevapların çoğu Google ile bulunabilecek cevaplar. ChatGPT, arama motoru üzerinden edindiği bilgileri işleyerek sorulara karşılık veriyor. Bu özelliğine bağlı olarak Google ile olan farkı da merak ediliyor. Farklı kaynaklarla yanıt verebilen ChatGPT bu işlemin çok kısa bir sürede yapılmasını sağlıyor. Bunun dışında tahminde bulunabilmesi ve seçenekler sunması da farklılık yaratıyor.

DYLAN PATEL: OpenAl’a GÜNLÜK MALİYETİ YAKLAŞIK 700 BİN DOLAR!

SemiAnalysis’te görevli olan analist Dylan Patel, uygulamanın şirkete olan maliyetinin yaklaşık 700 bin dolar olduğunu söylüyor. Bu rakam ise yalnızca 1 günü kapsıyor. Çok ciddi bir enerji tüketimine yol açması ve veri depolama, soğutma teknolojilerine olan ihtiyaç da maliyeti artırıyor. Milyonlarca kullanıcı tarafından girilen her komut için çok yüksek CPU ve GPU gücüne ihtiyaç duyuluyor. Bu maliyet hesaplaması ise yalnızca ChatGPT-3 için yapılmış. Yeni çıkan GPT-4 için maliyetlerin çok daha fazla olabileceği düşünülüyor. Bunun nedeni ise programın geliştikçe çok daha fazla enerjiye ihtiyaç duyması. Ancak geliştirici şirket için maliyeti gidermek kolay. OpenAl, Microsoft gibi çok başarılı şirketlerden tarafından tercih ediliyor. Programı kullanan şirketler de sunucu şirket için çok yüksek rakamlar ödüyor.

24 Nis 2023 - 21:00 - Teknoloji --- Okunma


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Gaziantephaberler.com Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Gaziantephaberler.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Gaziantephaberler.com editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Gaziantephaberler.com değil haberi geçen ajanstır.