Mart ayında en çok hangi iş kazandırdı, hangi iş kaybettirdi? İşte o rakamlar!

En son aylık istihdam raporu, küresel anlamda işe alımların Mart ayında yavaşladığını ortaya çıkardı. Ancak barlar ve restoranlar gibi hizmet sağlayan işletmeler istihdamda artış gösterdi ve inşaat ve imalat sektörlerindeki zayıflık yaşandı. İşte Mart ayında kazandıran ve kaybettiren sektörler!

Ekonominin pandemiden toparlanmaya başlamasından bu yana sabit kalan bir trend olan eğlence ve restoran sektörü, geçen ay bordrolarda büyük bir gelişme gösterdi. Küresel anlamda profesyonel ve ticari hizmetler sektörü de geçen ay sağlam bir büyüme gösterirken, inşaat ve imalat ve dayanıksız mallarda istihdam daraldı.

ABD Çalışma İstatistikleri Bürosu'nun raporuna göre, istihdamın geçen ay nerede büyüdüğü ve nerede küçüldüğüne bir bakış atalım. Eğlence ve restoran işverenleri geçen ay ABD’de 72.000 iş ekledi ve bu tüm sektörler arasında en fazla büyümeyi işaret etti. Ancak sektör hala pandemi öncesi personel seviyelerinin %2,2 altında.

DÜNYA, PANDEMİNİN KAYIPLARINI TELAFİ ETMEYE ÇALIŞIYOR

KPMG baş ekonomisti Diane Swonk, "Sağlık hizmetleri, eğlence ve konaklama sektörlerinde görmeye devam ettiğimiz kazanımlar, bu sektörlerin hala daha önceki kayıplarını telafi etmeye çalışıyor olmasından kaynaklanıyor" dedi. "Yani, hizmetler sektörü direndi, ama pandemiyle beraber küçülmekten kaçamadı” dedi.

ABD, işgücü piyasasına işçi eklemek için mücadele eden eyalet ve yerel yönetimlerden işe alımların öncülüğünde Mart ayında 47.000 iş ekledi. Sağlık hizmetleri işletmeleri 34.000 iş ekledi ve muhasebeciler, mühendisler ve danışmanlar gibi birçok beyaz yakalı işi içeren ticari hizmetler sektöründeki istihdam 39.000 arttı. Devlet işleri de 314.000 yeni istihdam kaydetti fakat bu rakam pandemi öncesi seviyelerin neredeyse %1,4 altında kaldı.

ABD, İNŞAAT SEKTÖRÜNDE DARALMA KAYDETTİ!

Ancak ABD işgücü piyasasının mal-üretim kısmında çatlaklar oluşmaya başladı. İnşaat sektörü Mart ayında 9.000 iş kaybetti. FED’in agresif faiz artışlarının ev alıcıları için borçlanma maliyetlerini artırmasıyla geçen yılın sonunda ABD’de konut talebi de düştü.

Ancak Swonk, geçen yıl içinde yeni konut inşaatı yavaşlarken, inşaat işlerinin çoğunlukla inşaat projelerinde birikmiş iş yükü nedeniyle durduğunu söyledi. Mart ayında inşaat istihdamındaki düşüşün, konut talebinin zayıf olmasına ve "alışılmadık derecede sert bahar havasına" bağlandığını da sözlerine ekledi.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Gaziantephaberler.com Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Gaziantephaberler.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Gaziantephaberler.com editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Gaziantephaberler.com değil haberi geçen ajanstır.