Migren değil, beyin felci! Bilim insanları uyardı!

Yapılan son araştırmalara göre beyin felci basit bir baş ağrısıyla başlıyor! Bilim insanları toplumun beyin felci hakkında yeterli oranda bilgi sahibi olmadığını öne sürerek beyin felciyle ilgili çok daha fazla insanın bilgilendirilmesi gerektiğini öne belirtiyor. İşte beyin felci hakkında merak edilenler...

Bilim insanları beyin felcinin insan hayatı açısından en büyük tehditlerden biri olduğunu ve tedavi edilmediği takdirde kalıcı hasarlara yol açabileceğini belirtiyor. Beynin bir bölgesinin fonksiyon kaybına uğramasıyla geçirilen inme, ölümcül sonuçlar doğurabilir. İnme riskini artıran birçok faktör, aynı zamanda kalp krizi geçirme olasılığınızı da artırır. Bu riskler arasında tedavi edilebilir unsurlar arasında obezite, hareketsiz yaşam, aşırı alkol tüketimiyle birlikte uyuşturucu madde kullanımı gösterilebilir. Bilim insanları yüksek tansiyon, sigara, kolesterol, diyabet, kalp hastalıkları ve uyku apnesini medikal riskler arasında gösterirken ailede bulunan inme veya kalp krizi geçmişini de etkin unsurlar olarak sıralıyor.

EN BÜYÜK BELİRTİ BAŞ AĞRISI

Baş ağrısının birçok sebebi olabilir. Gürültü, uykusuzluk vb. durumlarda baş ağrısına sıklıkla rastlanılır. Ancak yoğun bir baş ağrısı ile başlayan süreç eklem güçsüzlüğü, görme ve yürüme bozukluğuyla birlikte konuşma ve anlama güçlüğüne kadar ilerlemişse, o zaman araştırmalar beyin felci ihtimalinin daha yüksek olduğunu gösteriyor.  Bu belirtilerle birlikte kişinin harekete geçmemesi durumunda geçen dakika beyin felci riskinin arttığı da dikkate alınmalıdır.

BEYİN FELCİNİ ÖNLEMEK İÇİN HANGİ TEDBİRLER ALINMALIDIR?

Beyin felcine karşı alınabilecek önlemler arasında ideal olan kan basıncını sağlamak, birçok hastalığa davetiye çıkaran tuz tüketimini azaltmak, yüksek kolesterollü gıdaları tüketmemek, günde 4-5 porsiyondan fazla olmamak kaydıyla meyve veya sebze tüketmek, haftada mutlaka 1-2 kez balık tüketmek, tahıl ve az yağlı gıdalar tüketmek, egzersiz yapmak ve pek tabii sigarayı bırakmak beyin felcine karşı alınabilecek en etkili önlemlerdir.

Beyin felci riskini azaltmaya yönelik olarak ritim bozukluğu, diyabet gibi rahatsızlıkları bulunan kişilerin de tedavi olmaları ve sigarayı bırakmaları gerekmektedir. Bununla birlikte uzmanlar, hastalara vücut kitle endeksini 25 ve altında tutmalarını, günlük 2000 kaloriden fazla alınmamasını tavsiye ediyor.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Gaziantephaberler.com Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Gaziantephaberler.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Gaziantephaberler.com editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Gaziantephaberler.com değil haberi geçen ajanstır.