Uzman isimden İstanbul için uyarı! Tedbir alınmazsa tehlike büyüyecek! Bilim insanı açıkladı...

Kızamık vakalarının giderek artması üzerine açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, önlem alınmaması durumunda kızamık hastalığının büyük tehlikeler oluşturabileceğine değindi. İşte Ceylan'ın açıklamaları...

İstanbul'da kızamık vakalarının artması büyük korku uyandırdı. Çocukları ve yetişkinleri tehdit eden hastalıkta ciddi bir artışın görüldüğünü belirten bilim insanları alınması gereken önlemler üzerinde duruyor.  Kızamık hastalığında erken müdahale edebilmek için aşı olmak büyük önem taşıyor. Bu hususta Prof. Dr. Mehmet Ceyhan kızamık hastalığının önüne geçilmesi için alınması gereken tedbirleri açıkladı.

KIZAMIK AŞISI UZUN SÜRELİ KORUMA SAĞLIYOR

Habertürk'e konuk olan Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, kızamık hastalığının her yaş grubunda görüldüğünü belirterek vakaların çoğunluğunun 5 yaşın altındaki çocuklarda olduğunu ifade etti. Kızamık hastalığının sıklıkla çocuklarda görülmesini insanların çocukluk döneminde kızamık geçirerek bağışıklık kazanmasına bağlayan Ceyhan, kızamık aşısının son derece etkili olduğunu belirterek iki doz yaptırmanın ömür boyu koruduğunu ifade etti.

Kızamık aşılarında meydana gelen azalmaya pandemi sürecinde evden çıkılmamasının neden olduğunu belirten Ceyhan, aşı karşıtlarının algıları sonucunda da aşı oranlarının azaldığını ifade etti. Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, kızamık vakalarındaki artışın önüne geçmek için toplumun en az yüzde 95'inin aşı olması gerektiğini ve önlem alınmaması durumunda kızamık hastalığının ardından difteri, çocuk felci, tüberküloz gibi vakaların ortaya çıkacağını belitti.

KIZAMIK BELİRTİLERİ NELERDİR?

Kızamık vakalarında 1 ve 3. günlerde hafif veya yüksek ateşle birlikte kuru öksürük, gözlerde kızarıklık ve burun akıntısı gözlemlenmektedir. Bununla birlikte üst azı diş etlerinde ve yanak içinde beliren koplik lekeleri yani küçük beyaz noktalar görülmektedir.

Kızamık vakalarında 4 ve 8. günler arasında ise yüksek ateş ve karakteristik döküntüler baş göstermektedir. Kulak arkasından başlayan döküntü yüze ve gövdeye yayılır. Sonrasında ise kol ve bacaklarda dökülmeler başlar. Göz iltihabıyla birlikte gözler ışığa karşı dayanıksız kalır.

KIZAMIK HASTALIĞINDAN KORUNMAK İÇİN NELER YAPILMALIDIR?

Kızamık hastalığından sakınmak için 15 aylık çocuklara tek doz aşı yapılır. Beslenme veya bağışıklık sistemi bozukluğu durumundaki çocuklarda ise 6 ay sonra bir doz daha aşı vurulur. Salgın dönemlerinde 9 aylıktan büyük olmak şartıyla tüm çocuklara aşı vurdurulabilir. 15 ay sonra ise bir destek dozu daha vurulur.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Gaziantephaberler.com Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Gaziantephaberler.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Gaziantephaberler.com editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Gaziantephaberler.com değil haberi geçen ajanstır.