Dünyada ilk kez elektrikli scooterlar yasaklandı: "Hiçbir faydası yok!"

Paris’te yaşayan sakinler, e-scooter kiralamayı sokaklarından yasaklamak için oy kullandı. Paris’te yaşayan pek çok kişi, ilk olarak 2018'de kullanılmaya başlanan scooterların yasaklanması yönünde oy kullandı. Referandum sonucunda, Avrupa’nın en büyük kentlerinden birinde scooterlar yasaklandı! İşte detaylar…

Paris, bu zamana kadar tüm Avrupa ülkelerinde en büyük scooter pazarlarından biri olmuştur ve bu, şirketlerin Paris başta olmak üzere birçok şehirde scooter faaliyetlerine başlamasını sağladı. Yine de, scooter azami hızlarını saatte 10 kilometre ile sınırlandırmasına ve sürücülerin özel park alanlarını kullanmasını veya para cezası ödemesini gerektirmesine rağmen, Paris, paylaşımlı mikromobilite sözleşmeleri sunma politikasını tamamen tersine çeviren ilk şehir oldu!

Pazar günü Paris Belediye Başkanı Anne Hidalgo tarafından düzenlenen bir referandumda, Paris sakinleri %89 oranında paylaşımlı scooterların şehirde yasaklanması yönünde oy kullandı. Işık Şehri'nde faaliyet gösterme sözleşmeleri için ödeme yapan üç şirket, 1 Eylül'e kadar toplam 15.000 e-scooter olan filolarını şehir dışına çekmek zorunda kalacak.

PARİS SAKİNLERİ, KENTLERİNDEN SCOOTERLARI GÖNDERİYOR!

Paris’teki mikromobilite şirketleri Lime, Dott ve Tier'e büyük bir darbe indiren karar, Eylül ayından itibaren yürürlüğe koyulacak.  Başlangıçta paylaşımlı e-scooter'ları Paris'e memnuniyetle karşılayan Başkan Hidalgo, Paris'i 15 dakikalık daha yaşanabilir bir şehir haline getirmeye zorladı ve yeni bisiklet yolları ve yaya dostu alanlar oluşturmak için park yerlerini arabalardan geri alan politikalara öncülük etti. Bununla birlikte, scooter'lar, genellikle dikkatsiz sürüş ve kaldırımlardaki dağınıklıktan şikayet eden birçok şehir sakininden çok fazla şikayet topladı.

Hidalgo Pazar günü yaptığı açıklamada, scooter'ların birçok kazanın nedeni olduğunu ve iş modelinin sürdürülebilir olamayacak kadar pahalı olduğunu, 10 dakikalık bir yolculuğun yaklaşık 5 Euro'ya mal olduğunu söyledi. Ayrıca serbestçe dolaşan scooterların istediği kadar iklim dostu olmadığını da söyledi.

SCOOTERLAR GENELLİKLE YÜRÜME YERİNE TERCİH EDİLDİĞİNDEN İKLİM KRİZİNE FAYDA SAĞLAMIYOR

Yılın başında TechCrunch, Paris'te scooter kullanımını derinlemesine inceledi ve çeşitli araştırmalar sonucunda scooter'ların inanılmaz derecede popüler olmasına rağmen, araba kullanımı yerine çoğunlukla yürüme veya toplu taşıma araçlarının yerini aldığını buldu.

Bu, herhangi bir araba yolculuğunun yerini almadıkları anlamına gelmez. 2019'da yapılan bir araştırma, scooter'ların kat ettiği kilometrelerin %7'sinin araba ve kişisel taksi yolculuklarının yerini aldığını buldu ve bu sayı muhtemelen yıllar içinde arttı. Acil iklim değişikliği eylemi gerçekleştiren belediye başkanlarından oluşan küresel bir ağ olan C40'ın şehir planlama direktörü Hélène Chartier, ancak %7'nin hiçbir şey anlam ifade etmiyor.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Gaziantephaberler.com Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Gaziantephaberler.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Gaziantephaberler.com editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Gaziantephaberler.com değil haberi geçen ajanstır.