- G:

Wagner yine ortaya çıktı! Sudan’daki iç savaşın arkasında Rusya mı var?

Sudan’da 1 Nisan’dan beri ordu ile paramiliter Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) arasındaki çatışmalar sürerken geçtiğimiz gün çatışmalar hakkında çarpıcı bir iddia ortaya atıldı. İddialara göre Rusya’nın paralı asker grubu olan Wagner’in  Sudan’da faaliyet sürdürdüğü ve Ukrayna’daki savaşın finansmanının Sudan’daki madenlerden elde edilen altınlarla yapıldığı iddia edildi. İşte tüm detaylar...

mask

Sudan’da 1 Nisan’dan beri ordu ile paramiliter Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) arasındaki çatışmalar hız kesmeden devam ediyor. Darbe sonrası yönetimi ele geçiren General Abdulfettah el-Burhan ile eski yardımcısı olan ve Hızlı Destek Kuvvetleri’nin (HDK) komutanı General Muhammed Hemdan Dagalo arasında süren çatışmalar geçtiğimiz gün ilan edilen ateşkesin bozulmasından sonra da devam ediyor. Çatışmalar sonucu Birleşmiş Milletler (BM) 200’e yakın kişinin öldüğünü, 1800 kişinin de yaralandığını duyurdu.

Ordu ile paramiliter Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) arasındaki çatışmalar sürerken geçtiğimiz gün çatışmalar hakkında çarpıcı bir iddia ortaya atıldı. İddialara göre Rusya’nın paralı asker grubu olan Wagner’in Sudan’da faaliyet sürdürdüğü ve Ukrayna’daki savaşın finansmanının Sudan’daki madenlerden elde edilen altınlarla yapıldığı iddia edildi.

Haberin devamı için diğer sayfaya geçiniz...

2/3
RUSYA 2012’DEN BERİ DESTEKLİYOR mask

RUSYA 2012’DEN BERİ DESTEKLİYOR

Rusya 2012 yılından beri Sudan yönetimine askeri destek sağlıyor. Rusya, 2012 yılında Sudan’ın o zamanki cumhurbaşkanı olan fakat daha sonra darbe sonrası koltuğundan olan Ömer el Beşir yönetimine vereceği askeri desteğe karşılık olarak ülkedeki altın madenlerinin işletilmesi ve Sudan’ın Kızıldeniz kıyısındaki Port Sudan kentinde deniz üssü istemişti. Daha sonra Rusya, 2017 yılında M Invest adlı şirket aracılığıyla Sudan’da altın arama faaliyetlerine başlamıştı. 2020 yılında ise ABD tarafından önemli bir iddia ortaya atıldı. Amerikan Hazine Bakanlığı, M Invest adlı şirketin Rusya’nın paralı asker grubu olan Wagner’in paravan şirketi olduğunu söylerken Wagner’in aynı zamanda o zamanki Sudan’ın cumhurbaşkanı Ömer el Beşir’i de koruduğunu iddia etti.

Haberin devamı için diğer sayfaya geçiniz...

3/3
WAGNER POLİTİK DAVRANIYOR mask

WAGNER POLİTİK DAVRANIYOR

Sudan’da 2019’da gerçekleşen darbe sonrası eski Sudan cumhurbaşkanı Ömer el Beşir’in koltuğunu kaybetmesi ve tutuklanması Wagner’in politikalarını değiştirmesine neden oldu. Darbe sonrası Wagner önce Genelkurmay Başkanı Abdülfettah el-Burhan ile temaslara başlasa da bu temaslardan bir sonuç alamadı. Daha sonra Wagner, ülkedeki altın madenlerinden sorumlu Hızlı Destek Kuvvetleri’nin (HDK) komutanı olan Dagalo ile yakınlaşmaya çalıştı. Ülkede değişen politik koşulları kendi lehine kullanmaya çalışan Wagner’in, tüm bu süreçte hatırı sayılır miktarda altını M Invest adlı şirket aracılığıyla Rusya’ya sevk ettiği söyleniyor.

20 Nis 2023 - 11:49 - Dünya --- Okunma


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Gaziantephaberler.com Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Gaziantephaberler.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Gaziantephaberler.com editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Gaziantephaberler.com değil haberi geçen ajanstır.